fredag 6. november 2015

Staten må også omstilles


I en artikkel i E24 er statsminister Erna Solberg bekymret for om folk skjønner alvoret i oljebremsen. Hun frykter at for få har skjønt utfordringene Norge står overfor og håper flere vil kunne bidra til å omstille økonomien. Abelia mener statsministeren har helt rett, og vi håper også at flere vil bidra til nødvendig omstilling. Staten, for eksempel.
TV2 16. mars 2015
TV2 rapporterte i mars at det under den sittende regjering er ansatt 9 nye "byråkrater", dvs. ansatte i departementer, direktorater og statlige etater, hver eneste dag. Til sammenligning ble det under Stoltenberg-regjeringen ansatt 4 nye hver dag. Totalt er de nå 160.000. Kilde til tallene: Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Og for ordens skyld: Dette er statsadministrasjonen, ikke personer som i kommuner eller på sykehus leverer tjenester.

Utviklingen bør bekymre politikere i alle leire.

Den demografiske utviklingen gjør at offentlig sektor blir stadig større. Professor Hilde C. Bjørnland ved Handelshøyskolen BI har påpekt at Norge burde ha ventet med å øke omfanget av offentlig sektor til krisetider. Nå er det ifølge statsministeren krisetider, men offentlig sektor er allerede stor. Nærmere et rop om innovasjon og effektivisering i det offentlige er det ikke mulig å komme.

Abelia har fem konkrete utfordringer til regjeringen:
  • Brems og snu veksten i offentlige årsverk. En stadig større offentlig sektor er ikke bærekraftig over tid. Det er helt sentralt at offentlig sektor ikke bare bidrar til omstilling, men også selv er del av omstillingen.
  • Bruk innkjøpsmakten til å drive næringsutvikling gjennom innovative offentlige innkjøp. Hvert år brukes mer enn 430 milliarder kroner til offentlige anskaffelser. Her ligger det et kjempepotensial for å stimulere til innovasjon, forskning og utvikling.
  • Etabler en tydelig ambisjon for næringsutvikling innen helse- og velferdssektoren. Vi kan ikke bare jobbe stadig raskere og løpe stadig fortere. Vi må finne nye løsninger på gamle problemer. Kommunene bør stimuleres og styres til å ta i bruk mer velferdsteknologi.
  • Slipp til kunnskaps- og teknologibedriftene. Ikke bygg opp egne store offentlige fagmiljøer som konkurrerer om kompetansen og kundene i velfungerende private markeder. Resultatet blir et mer innovativt næringsliv og smartere løsninger i det offentlige.
  • Start arbeidet med å likestille offentlige og private pensjonsordninger. I Norge er vi i ferd med å få to parallelle arbeidsliv som lever egne liv ved siden av hverandre. Det hindrer en mobilitet mellom sektorene vi er avhengige av, særlig i "omstillingstider".
Deler av denne bloggposten ligger også på E24.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar