mandag 24. mars 2014

Twitter ga Erdogan en blåveis

Ny teknologi gjør det ikke enkelt å være diktator. Og godt er det. Forrige uke forsøkte Tyrkias statsminister å sensurere Twitter. Det gikk ikke etter planen.

Recep Tayyip Erdoğan er kanskje ingen "diktator", men har er en autoritær fyr, som torsdag var lei av korrupsjonsanklager og bestemte seg for å kneble Twitter.  Det burde han ikke ha gjort. Nå vet hele verden hvem Erdoğan er og hvilke metoder han bruker. I tillegg var selve kneblingen en total Fiasko: Bruken av Twitter gikk i været.

Tallenes tale er klar: Bruken av Twitter økte med – hold deg fast - 138 % etter at nettstedet ble blokkert. I løpet av noen minutter, ble oppskriften på hvordan tyrkerne kunne omgå myndighetenes sperre tagget på vegger, skriblet over regjeringspartiets valgplakater og delt på SMS og e-post. 
6 millioner tyrkere tvitret natten mellom 20. og 21. mars, sammenlignet med 4,5 millioner natten før – da myndighetene ennå ikke hadde blokkert nettstedet.
På toppen av det: Emneknaggen (hashtag) #DictatorErdogan var blant de mest brukte i verden. Folk somaldri før hadde hørt om Erdogan, fikk et førsteinntrykk "nasjonsbyggeren" Erdogan garantert ville vært foruten. Folk ilte sikkert til Wikipedia og Google for å finne ut hvem mannen var, han som hadde meldt Tyrkia inn i klubben til Nord-Korea og Iran.

 
En annen emneknagg, #twitterblockedinturkey, var enda mer populær. I et helt døgn var den Twitters mest brukte.  77 % av meldingene med denne knaggen var visstnok på tyrkisk, dvs. 17.000 tyrkiske meldinger hvert minutt mens Twitter var ”blokkert”.
Autoritære regimer misliker sosiale medier. For diktatorer er få ting mer truende enn fri og ukontrollert meningsutveksling. Ny teknologi gjør slik meningsutveksling mulig. Og som Erdogan har fått erfare: Den samme teknologien gjør det mulig å gi autoritære ledere en skikkelig blåveis.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar